0

Zaburzenia układu pokarmowego

Dieta idealna w zaburzeniach układu pokarmowego

Dieta FODMAP to skrót od Fermentujących Oligo-, Di i Monosacharydów oraz (And) Poliakoholi. Oznacza węglowodany i pochodne od nich alkohole, które są słabo przyswajane przez jelito cienkie i fermentują w dalszych częściach układu pokarmowego, gdzie z kolei są pożywką dla bakterii. Patogeny te wywołują dyskomfort że strony układu pokarmowego, przyczyniając się m.in. do wzdęć, zgag, nadmiernej produkcji gazów, refluksu, biegunek, zaparć oraz stanów zapalnych jelit.
Dieta FODMAP jest po części zbliżona do popularnej ostatnio diety PALEO. Istotna różnica jednak polega na tym, że w przypadku tej pierwszej, oprócz glutenu i kazeiny unikamy dodatkowo produktów zawierających duże ilości składników FODMAP (m.in. fruktoza, laktoza, fruktany, galaktany) oraz wprowadzamy do diety pokarmy przywracające prawidłową florę bakteryjnych jelit.
Produkty zawierające duże ilości FODMAP (zabronione):

  • zboża glutenowe (pszenica, orkisz, samopsza, żyto, jęczmień);
  • owoce zawierające więcej fruktozy niż glukozy (dobrze tolerowane są te z większą zawartością glukozy w stosunku do fruktozy): niektóre jabłka (choć częściej mówi się o wykluczeniu ich w całości), gruszki, brzoskwinie, awokado, nektarynki, śliwki, wiśnie, czereśnie, arbuz, melon, jeżyny, liczi, mango, papaja, pigwa, morele, granat, figi, daktyle, większość suszonych owoców;
  • rośliny strączkowe (zawierają galaktany);
  • niektóre warzywa: cebula, czosnek, szparagi, buraki, groszek, rzodkiewka, kukurydza (więcej niż pół kolby), soja, por, brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, cykoria, karczochy, koper włoski,  biała część zielonej cebulki, szczypiorek, grzyby;
  • miód, syrop glukozowo-fruktozowy, melasa, inulina, syrop z agawy, zawierające poliole – ksylitol, mannitol, sorbitol;
  • niektóre orzechy: nerkowce, pistacje;
  • wina likierowe, piwo, mniszek lekarski, koper włoski, rumianek, soki z owoców zabronionych, mleko sojowe;
  • chorizo, kiełbasa, przetworzone mięso;
  • nabiał: maślanka, śmietana, mleko krowie, owcze, kozie, jogurty, lody;
  • dodatki do żywności: FOS, inulina, oligofruktoza;
  • probiotyki, które są pożywką dla bakterii mieszkających w układzie pokarmowym.

Produkty zawierające małe ilości FODMAP (dozwolone):

  • warzywa: ziemniaki, papryka bakłażan, cukinia, marchew, ogórki, pomidory, dynia, bataty, rzodkiewka, oliwki, rabarbar, jarmuż i wszelkie sałaty, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi, zielona część zielonej cebulki, kiszona kapusta (w małych ilościach),
  • owoce: banany, winogrona, grejpfruty, kiwi, mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, maliny, truskawki, borówki, żurawina, ananas, melon;
  • jaja,
  • większość orzechów i nasion: brazylijskie, ziemne, pekan, pinii, włoskie, laskowe, makadamia, migdały, sezam, amarantus, słonecznik;
  • ryż oraz kasze bezglutenowe;
  • wszystkie ryby i mięso,
  • wszystkie tłuszcze,
  • cukier stołowy, trzcinowy, brązowy, kokosowy, syrop klonowy, stawia,
  • mąka ziemniaczana lub z tapioki,
  • ewentualnie produkty bezlaktozowe (nabiał) przy dobrej tolerancji pacjenta i długodojrzewające sery podpuszczkowe (brie, camembert, cheddar), ser feta, ricotta, mozzarella, parmezan.

Istotne jest to, że dieta FODMAP nie jest dietą na całe życie. Zasadniczo powinna trwać od 6 do 8 tygodni, a następnie produkty zakazane wprowadza się stopniowo, obserwując jednocześnie reakcje organizmu. Wówczas możemy sprawdzić, które produkty nam nie służą i wykluczyć je z jadłospisu.
Warte zauważenia jest to, że niektóre produkty, które teoretycznie powinny nam służyć mogą na daną osobę działać „źle”, wówczas należy je wykluczyć. 

Opublikowano 10 Maja 2017,

Autor: Monika Papuga Sobczak

Related Posts