0

BADANIA NA TEMAT KAWY

Badania na temat kawy – nowe doniesienia

W ostatnim czasie na łamach prestiżowego czasopisma „Annals of Internal Medicine” pojawiły się nowe doniesienia dotyczące związku pomiędzy spożyciem kawy a długością życia i występowaniem wybranych chorób cywilizacyjnych.Aby sprawdzić tę zależność, naukowcy z International Agency for Research on Cancer (IARC) i Imperial College London przeanalizowali dane z 16 ostatnich lat dotyczące ponad pół miliona osób z 10 różnych europejskich krajów. Wyniki badań wykazały, że regularne spożycie około 2-3 filiżanek kawy w ciągu dnia jest związane z niższą śmiertelnością ogółem oraz w szczególności z mniejszą śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia i chorób przewodu pokarmowego. Wyniki pracy wskazują również, że spożycie kawy w pozytywny sposób oddziałuje na stan wątroby, układ odpornościowy i glikemię w ciągu dnia.

Czekamy na kolejne badania potwierdzające te doniesienia.

Przypisy: Gunter M. J., Murphy N., Cross A. J. i wsp., Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study, “Ann Intern Med.” 2017;167(4):236-247.

Źródło: Współczesna Dietetyka, 13/2017.

Opublikowano 10 Października 2017,

Autor: Monika Papuga-Sobczak

Related Posts