0

REZYGNACJA ……

Rezygnacja z glutenu może zaszkodzić?

Jak donoszą ostatnie wyniki badań amerykańskich naukowców osoby niechorujące na celiakię oraz niemające nadwrażliwości na gluten, a stosujące dietę bezglutenową mogą częściej chorować na choroby serca niż osoby będące na normatywnej, zbilansowanej diecie opartej o wszystkie składniki pokarmowe. Dzieje się tak dlatego, że dieta bezglutenowa cechuje się m.in. mniejszą ilością produktów pełnoziarnistych, które chronią nas przed chorobami serca. 

Więcej możecie przeczytać w artykule: Gluten, a ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Nasze odkrycie dowodzi, że tak nie jest – ograniczenie glutenu nie przynosi korzyści, przynajmniej jeśli chodzi o zdrowie serca, u osób bez celiakii. Za to może powodować pewne szkody, gdyż dieta nisko- lub bezglutenowa jest niezwykle uboga w produkty pełnoziarniste, które chronią przed chorobami serca – wyjaśnia. (http://www.tvn24.pl) (http://www.tvn24.pl)Amerykańscy naukowcy wykazali jednak, że dla osób, które nie są chore na celiakię, może być wręcz szkodliwa. (http://www.tvn24.pl) (http://www.tvn24.pl)Amerykańscy naukowcy wykazali jednak, że dla osób, które nie są chore na celiakię, może być wręcz szkodliwa. (http://www.tvn24.pl) (http://www.tvn24.pl)

Opublikowano 11 Maja 2017,

Autor: Monika Papuga Sobczak

Related Posts